In dit blog geeft Iris van Duiijnhoven praktische tips waarbij iemand meer rust kan ervaren, thuis en op een dagbelevingslocatie door nabijheid. Zozeer zelfs dat medicijnen afgebouwd kunnen worden.
Hersenwetenschapper Erik Scherder vertelt dat beweging het stukje in je hersenen stimuleert dat helpt om je veilig en rustig te voelen. Bij mensen met dementie werkt dat deel van de hersenen vaak minder goed. Daardoor kunnen ze sneller angstig, boos of onrustig raken.
De Herberg is een vakantieboerderij in Noord-Brabant. Twee keer per maand wordt een vakantieweek georganiseerd van maandag t/m zaterdag voor mensen met dementie.
Iris vertelt in dit blog het ervaringsverhaal van Annie, die zeker wist dat er met haar niks aan de hand was. Maar waar haar familie uiteindelijk toch tot het besluit voor een verhuizing moest nemen. Hoe kun je dat het beste aanpakken?
Bij het uitkiezen van een dagstedingslocatie mag je als familie zijnde kritisch zijn. Bezoek verschillende locaties, maar doe dit eerst zonder degene met dementie. Omdat het ziekte-inzicht vaak ontbreekt.
Iris van Duijnhoven leert ons hoe we, op een creatieve manier, naar buiten gaan met onze naaste met dementie kunnen stimuleren. En waarom het zo belangrijk is, ook als de blaadjes vallen en er soms regen is.
Van Jeanne kunnen we veel leren, het zit in haar karakter om de realiteit te accepteren en daar het beste van te maken. Hoe gaat zij om met eerst de diagnose MS, die later wordt omgezet in diagnose Alzheimer?
Veel verpleeghuizen voor mensen met dementie hebben gesloten deuren. Het open deuren beleid op de zorgboerderij stuit vanuit de omgeving soms op weerstand: de deuren kunnen niet open volgens hen. Het beeld is dat iedereen wegloopt en midden op straat gaat lopen.
Dit is iets wat veel mantelzorgers niet zullen weten. Dat gesloten afdelingen niet vanzelfsprekend zijn, gelet op een wet uit 2020. En Iris legt uit waarom mensen met dementie zullen blijven, óók als ze weg kùnnen.